Witamy na Masala Kitchen!
Z dumą ogłaszamy otwarcie naszej pierwszej polskiej restauracji w słynnym Sopocie na polskim wybrzeżu. Po sukcesie w Szwecji i Hiszpanii, teraz przenosimy naszą pasję do kuchni indyjskiej, szerokiej gamy drinków i fantastycznej atmosfery do tego pięknego i historycznego nadmorskiego kurortu.
W Masala Kitchen możesz spodziewać się doznań smakowych, które zabiorą Cię w kulinarną podróż do Indii. Nasze menu oferuje autentyczne dania kuchni indyjskiej, przygotowane z miłością i troską przez naszych doświadczonych szefów kuchni. Od pikantnych curry po pyszne dania z grilla tandoori i pyszne dania wegetariańskie — mamy coś dla każdego.
Oprócz naszego znakomitego jedzenia, mamy również szeroki wybór napojów, który obejmuje indyjskie piwa, egzotyczne koktajle i szeroki wybór win, które idealnie uzupełnią Twój posiłek. Nasz przyjazny i kompetentny personel poprowadzi Cię przez nasz wybór napojów, aby zapewnić niezapomniane wrażenia.
Odwiedzając naszą restaurację w Spocie, oczaruje Cię magia tej historycznej starówki i z przyjemnością przespacerujesz się uliczkami od latarni morskiej, przez plac i wzdłuż bardzo znanej i popularnej ulicy Bohaterów Monte Cassino. Jest to deptak z wieloma wspaniałymi atrakcjami, ciekawymi kawiarniami, klubami i sklepami, nie wspominając o bujnym życiu nocnym. W naszej restauracji stworzyliśmy relaksującą oazę z przyjazną atmosferą, w której można delektować się jedzeniem i piciem, chłonąc przyjazną polską kulturę.
Czekamy na Ciebie w Masala Kitchen w Polsce, gdzie doświadczysz doznań smakowych łączących indyjską kulturę kulinarną z fantastycznym nadmorskim otoczeniem. Przyjdź i odkryj z nami kolorowy i kuszący świat indyjskich smaków. Powitanie!
Masala Kitchen rozpoczyna swoją historię w latach 80-tych. W kulturze indyjskiej czas posiłku to czas dla rodziny. Przy stole cała rodzina zbiera się i dzieli jedzeniem. To czas dzielenia się szczęściem, dzielenia się rodzinnymi wspomnieniami, omawiania wydarzeń dnia, ogłaszania i uzgadniania decyzji rodzinnych. Historia Masali zaczyna się od tej kultury, w pełni sił, w połowie lat osiemdziesiątych i wizji młodego mężczyzny z północnych Indii, Sunila Kumara.
W tamtych czasach Sunil miał pasję do motocykli, a jeszcze większą pasję do domowych posiłków Masala. W latach 90-tych postanowił wyruszyć w podróż dookoła świata do Szwecji z dreszczykiem emocji związanym z dzieleniem się swoją wiedzą i smakami ze Szwedami…
Szwecja przyjęła go z otwartymi ramionami. Było tu też wielu wegetarian, ale nie tak wiele restauracji oferujących wegetariańskie jedzenie. W Indiach jedzenie wegetariańskie jest obowiązkową częścią diety i istnieje ogromna różnorodność potraw. Sunil był teraz napędzany misją przygotowywania indyjskich potraw, którymi każdy mógł się cieszyć.
Wreszcie, jego pierwsza indyjska restauracja, Masala Kitchen, otworzyła swoje podwoje w 2005 roku na Nobelplatsen. Entuzjazm dla tego rodzaju indyjskich potraw był ogromny. A za kolejne 5 lat w Göteborgu w Szwecji miała zostać otwarta druga kuchnia Masala.
Obecnie w Szwecji i na przedmieściach działa 7 kuchni Masala, zatrudniających ponad 150 pracowników, serwujących ponad 50 000 dań miesięcznie. Masala ma również usługi cateringowe z food truckiem, a nawet tuktuk, aby pomóc zwiększyć zasięg wspaniałych posiłków dla każdego. Jeśli klienci nie mogą się wydostać, jedzenie dociera do nich za pośrednictwem małej floty samochodów Masala przeznaczonych do dostarczania posiłków tym, którzy wolą jeść na miejscu.
Jest też ambicja na lata 2020… Europejska mapa Masala Kitchen ma teraz flagę mocno osadzoną na południu Hiszpanii i na północy Polski. Obecnie otworzyliśmy dwie nowe restauracje Masala Kitchen za granicą, obie w nadmorskich miejscowościach. Teraz możesz cieszyć się ulubionymi daniami Masala także na wakacjach!